Lukaşenko avertizează cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia ar fi forţată prea mult

281
Lukaşenko avertizează cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia ar fi forţată prea mult - 1-1714114460.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a avertizat cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, într-un discurs rostit la Minsk şi preluat de presa belarusă, informează agenţia DPA.

„O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat, până la utilizarea armelor nucleare”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, la Congresul Adunării Populare a întregului Belarus.

Adunarea Populară a întregului Belarus, cel mai înalt organism constituţional al ţării, format din circa 1.200 de delegaţi, urmează să aprobe un concept de securitate naţională actualizat şi o doctrină militară pentru Belarus, care descriu extinderea NATO în fosta Europă de Est comunistă ca fiind un pericol pentru pace. Moscova are un punct de vedere similar.

Lukaşenko a avertizat că, în cazul unei creşteri a tensiunilor interne în Rusia, Moscova ar putea să folosească întregul arsenal.

„Asta va fi apocalipsa”, a declarat Lukaşenko, a cărui realegere în 2020 nu a fost recunoscută de SUA şi de Uniunea Europeană, după proteste în masă în Belarus de contestare a alegerii sale într-un scrutin considerat de opoziţie ca fiind fraudat de către regim.

Conflictul din Ucraina, vecinul sudic al Belarusului, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale, a punctat Lukaşenko, acuzând Occidentul că ar încerca să atragă Minskul în acest război.

Deşi Belarusul nu a intervenit direct de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, teritoriul său a fost folosit ca zonă de desfăşurare pentru forţele ruse. De pe teritoriul belarus, Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina din direcţia nordică, iar între timp, Moscova a amplasat arme nucleare tactice în Belarus.

În acelaşi timp, Aleksandr Lukaşenko a declarat că Moscova nu se va retrage din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina.

„Ruşii nu vor dispărea din Crimeea (n.r. - anexată în 2014) sau din regiunile estice ale Ucrainei (n.r. - Doneţk şi Lugansk, anexate în 2022)”, a spus el. Rusia a mai anexat şi regiunile Zaporojie şi Herson, în sudul Ucrainei, în septembrie acelaşi an, însă, în afară de Crimeea, controlează doar parţial aceste regiuni.

În opinia sa, aceasta înseamnă că a venit timpul pentru discuţii. „Dacă Ucraina vrea să supravieţuiască în calitate de stat, Moscova şi Occidentul ar trebui să cadă de acord asupra unei remize”, a spus el. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6862 secunde